decisions essay

King of the Court

Marco Maassen wint KOTC, Marcel Corbet cat b.
Nieuws Een balletje met een belletje
Een balletje met een belletje
woensdag 20 juni 2001 09:13

Een belletje in het balletje groeide uit tot het ei van Columbus. Eigenaar Sjoerd van Maurik van Squashcentrum Barendrecht liet onlangs een groep verstandelijk gehandicapten hun squashdebuut maken. Een middag rollen, voelen, stuiteren en zwiepen leverde alleen maar winnaars op.
Van Maurik liet voor de gelegenheid in samenwerking met Ramon Sport vijf speciale balletjes maken: een iets groter formaat dan de gewone squash bal, met meer stuitvermogen én een kattenbelletje erin.

Balletje met een belletjeJuist die attentiewaarde hielp de gehandicapten over een drempel die vooraf te hoog leek. Dieta Uyterlinde is judolerares van de groep. Ze verbaasde zich over de progressie van haar pupillen in de leeftijd tussen achttien en veertig jaar. "Want squash is met het gewone materiaal te snel voor onze groep. Sjoerd van Maurik heeft echter vooraf uitvoerig meegedacht over de invulling. Dat was ook de reden dat we het aandurfden."

 

Van Maurik wist al dat squash niet de eenvoudigste sport is voor gehandicapten. "Maar als voetbal door het hele land wordt gespeeld, kan dat met squash ook. Wat mij betreft is dit experiment voor herhaling vatbaar. Ik denk wel dat het een voorwaarde is dat je affiniteit met dit soort werk hebt. We hebben de middag dan ook heel rustig opgebouwd: eerst de bal laten voelen, daarna elkaar toerollen en stuiteren en pas daarna de gewone rackets erbij."
De deelnemers waren laaiend enthousiast. De rug van Van Maurik had het na afloop dan ook zwaar te verduren door de vriendelijk bedoelde 'schouderklopjes'. Het succes kende slechts een schaduwzijde. Judolerares Dieta Uyterlinde: "Iedereen heeft het geweldig naar z'n zin gehad. De week erna deden we weer judo, maar toen liet iedereen via woorden of door juichend op te springen weten dat ze graag weer gingen squashen."

 

squashbarendrecht.nl
Squashcentrum Barendrecht